גישות טיפוליות
באילו גישות אני מטפלת?
הטיפול הנפשי הפסיכולוגי (פסיכותרפיה פרטנית) שאני מציעה הוא טיפול בשיחות. מבוסס על הגישה האינטגרטיבית כזו הכוללת בתוכה מספר גישות:
הגישה הפסיכודינאמית , הגישה ההומניסטית תמיכתית והגישה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT)
שיטת הטיפול נקבעת בהתאם למטרה הטיפולית שלשמה הגעת ובהתאם לצרכיך האישיים.
ניתן לקבל את הטיפול בקליניקה פנים אל פנים או בטיפול מרחוק, טיפול פסיכולוגי אונליין.
הטיפול הפסיכו תרפויטי הפרטני מספק מקום בטוח, תומך ומקבל, שבו ניתן לשתף בתחושות ובמחשבות באופן אותנטי, כאשר אני מחוייבת בשמירה על סודיות ופרטיות.
פסיכותרפיה אישית מאפשרת לך גם להתבונן על עצמך דרך עיני האחר ולקבל מראה, שיקוף ומשמעות לחוויות רגשיות ולהתנהגויות.
לגישתי, מעבר למילים, חשוב מאד להצלחת הטיפול הוא הקשר הטיפולי ואיכותו הנרקם בין המטפל למטופל לכן תוכל לקרוא עוד עליי ועל הנושאים הקרובים לליבי כאן וכאן וכאן.
ואם את/ ה עדיין מתלבט/ ת…
לכל התלבטות שהיא בנוגע לטיפול הינך מוזמן / ת ליצור קשר ואענה בשמחה.
ועוד על גישותיי הטיפוליות:
הגישה הפסיכודינאמית
מהי פסיכותרפיה דינאמית (פסיכו דינאמית) ? זוהי פסיכותרפיה המנסה להבין את התהליכים הנפשיים והקונפליקטים הלא מודעים העומדים מאחורי התנהגויות האדם.
ההנחה היא שאנשים פועלים במציאות ע"פ דפוסי רגשות, התנהגות, חשיבה, הבנה והכרה מסויימים כאשר הינם נוטים לחזור שוב ושוב לאותם מקומות. לכן, שאלות נפוצות שמטופלים שואלים הינן: "מדוע זה קרה לי שוב " ?, "מדוע אני נופל / ת לאותם בורות " ?, "איך זה שתמיד אני מוצף חרדה , עצב , דכאון " ? או: " מדוע אנשים מסויימים "מפעילים" אותי כל כך ואחרים לא " ?
ע"פ השיטה הפסיכודינמית בטיפול מנסים להגיע למודעות עמוקה יותר לעולם הפנימי הרגשי, להבנה של הקונפליקטים שמניעים , להכרות טובה יותר עם העצמי, לחיבור אותנטי לרגשות, ולמניעים של המטופל לפעול במציאות כך או אחרת.
מדוע חשובה המודעות לעולם הפנימי? ההנחה היא שאם אדם מכיר טוב יותר את עצמ כך הוא יכול להתחיל לווסת טוב יותר את רגשותיו ולראות ביתר ברור את אותם "שחזורים" שהוא משחזר שוב ושוב בחייו.
מדוע בדרך כלל אנשים "משחזרים" רגשות, התנהגויות או מחשבות ? לרוב מדובר במגוון סיבות. לעיתים, זה מתוך איזו הפנמה של דמויות משמעותיות בסביבה הקרובה כמו: הורים, אחים, סבים ועוד. לעיתים, זה בגלל ש "הילד" שבתוך כל אדם שעדיין זוכר אירועים מהילדות ומכתיב (מבלי לדעת) את הדרך. לעיתים, פועלים על סמך התנסויות וחוויות ישנות שהיו משמעותיות בחיים או אפילו טראומתיות.
האם הגישה הפסיכודינאמית מתמקדת בעבר או בהווה? הגישה הפסיכודינאמית יכולה להתמקד בעבר או בהווה – על פי צרכי המטופל. לעיתים מתמקדים בעבר כדי להבין את שורשו של הקושי הלא מודע ולעיתים מתמקדים בהווה כי גם בהווה אנשים פועלים מתוך מניעים או סיבות שלא תמיד מובנים להם.
מהו התהליך המתרחש בטיפול זה שדרכו נוצר השינוי ? המטופל מביא את הבעיה, הקושי או הקונפליקט כאשר המטפל מאזין לכך וגם לתכנים אישיים נוספים מעולמו הפנימי והחיצוני של המטופל. דרך אותה הקשבה עדינה וייחודית וגם דרך אופן היווצרות הקשר עם המטופל בחדר הטיפולים (מה שמכונה: העברה) נוצרת התבוננות על התהליכים הנפשיים העמוקים, הבנה ומודעות. כשאדם מודע לאופן שבו הוא "פועל" בעולם ומדוע הוא כבר לא יכול להמשיך להיות בו "כעיוור". הוא כבר לא יכול להמשיך ליפול לאותם מקומות וסיטואציות או לחוש את אותם רגשות קשים- באותה תדירות.
מהו היתרון המרכזי של הטיפול הפסיכודינאמי ? לטיפול זה מגוון יתרונות אולם, יתרון משמעותי ברור הוא: שהוא אינו בר חלוף. כיוון שלא מדובר על התייחסות רק לסימפטומים או רק לדפוסי התנהגות מסויימים אלא- על התייחסות רחבה יותר לתבניות נפשיות תוצאות הטיפול ניכרות לאורך זמן ומשפיעות בדר"כ על כל תחום בחיים. ישנם זרמים שונים בתוך הגישה הפסיכודינאמית כגון: פסיכולוגיית העצמי , פסיכולוגיית האגו , הגישה ההתיחסותית ועוד. גישתי הטיפולית מבוססת על הגישה הפסיכודינאמית עם מוטיבים מזרמיה השונים
הגישה הקוגניטיבית התנהגותית
מהי הגישה הקוגניטיבית התנהגותית?
טיפול קוגניטיבי- התנהגותי (CBT) הוא כאמור שילוב בין טיפול קוגניטיבי וטיפול התנהגותי.
הטיפול יוצא מנקודת הנחה שהמטפל והמטופל חותרים לשינוי במציאות העכשווית של המטופל ולכן ההתייחסות העיקרית היא להווה של המטופל – בו הוא עלול לסבול ממגוון קשיים ובעיות.
הטיפול מבוסס על ההנחה שאיננו יכולים לשנות את האירועים בחיינו אך אנו יכולים לשנות את האופן שבו נסתכל עליהם, נפרש אותם, נבין אותם ו…נתמודד איתם.
בחלק הקוגניטיבי של הטיפול אנו מתבוננים על הפרשנויות של המטופל. מה שאפשר לכנות בשפה פשוטה: "תסריטים". לרוב, מי שמגיע לטיפול עם מצוקה כלשהי מגיע עם "תסריטים" שליליים או כאלו שאינם מטיבים איתו והעבודה הטיפולית היא כזו שבה ננסה לשנותם ל"תסריטים מטיבים".
בחלק ההתנהגותי של הטיפול ישנה עבודה על דפוסי התנהגות ודרכי התמודדות ששוב- אינן מטיבות עם המטופל אלא להיפך : מעצימות את הקושי או הבעיה ולכן העבודה תהיה על בחירת דפוסי התנהגות מיטיבים תוך כדי תרגולם בקליניקה ואחר כך גם במציאות.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא לרוב קצר מועד, ממוקד מטרה ועוזר מאד בבעיות כגון:
חרדות כלליות
התקפי פאניקה
התנהגות אובססיבית כפייתית (OCD)
דיכאון
הפרעות שינה
קושי בהתמודדות עם לחצים
בטחון עצמי נמוך
צורך מוגבר בשליטה – פרפקציוניזם
ועוד.
כלים (לדוגמא) שבהם משתמשים בטיפול זה:
– משימות ומטלות בית בין פגישה לפגישה
– הרפיות ודמיון מודרך
– חשיפה בדמיון וחשיפה במציאות למול ארועים מעוררי חרדה
– עבודה על פרשנויות שכליות
– הבנת תמות מרכזיות שיוצרות תקיעות
– מיינדפולנס (קשיבות)
ועוד.
הגישה ההומניסטית תמיכתית
מהי פסיכותרפיה תמיכתית ? זוהי פסיכותרפיה שעיקרה, התמקדות בתמיכה נפשית של המטופל, ע"י המטפל. מטרתה, להשיב ולחזק את ההגנות האישיותיות הקיימות ואת הכוחות הפנימיים המגבשים והמארגנים שנפגעו מסיבות שונות, בדרך כלל עקב משבר מסויים, ארוע ממוקד או גורם לחץ ברור.
עבור האדם ששרוי במצוקה מספק הטיפול התמיכתי יחס של קבלה ויכולת לפתח קשר כלפי דמות המטפל, כדי שזו תוכל לסייע לו בהתמודדותו עם רגשות שקשה לו להכילם בעצמו בלבד כמו: אשמה , בושה , חרדה כמו גם התמודדות עם תסכולים או לחצים חיצוניים הנראים כבלתי אפשריים לפתרון.
מה מתרחש בטיפול התמיכתי ? הדרכה, עידוד , ייעוץ , אוורור רגשות , זיהוי גורמי הלחץ , עזרה במציאת פתרונות ועוד. הטיפול התמיכתי יכול ליצור גם בעצם מהותו: חוויה רגשית מתקנת – היכולת להביע רגשות בסביבה שהיא מאפשרת ומקבלת ולא הרסנית, שיפוטית או ביקורתית.
מהו ההבדל בין הפסיכותרפיה התמיכתית לבין הפסיכותרפיה הפסיכודינאמית? פסיכותרפיה פסיכודינאמית היא פסיכורפיה תובנתית (ראה: הגישה הפסיכודינאמית) בעוד פסיכותרפיה תמיכתית מתמקדת יותר בחיזוק המטופל למול המציאות בהווה – כאן ועכשיו.
טיפול התמיכתי שאני מציעה מבוסס גם על הגישה ההומניסטית.
מהי הגישה ההומניסטית ? שורשיה של גישה זו הינם בפילוסופיה האקזיסטנציאליסטית. בין התאורטיקנים המרכזיים בתחום, ניתן למצוא את אריך פרום, ויקטור פראנקל, אברהם מאסלו וקארל רוג'רס. חלק מעקרונות הגישה הזו הם: לאנשים יש ייחוד מעצם טבעם, לאנשים יש בחירות ואחריות, האדם פועל באופן מודע ומחפש משמעות , ערכים ויצירתיות.
מהם ערכי הפסיכותרפיה ההומניסטית ? פסיכותרפיה זו שמה את הדגש על השאיפה למימוש העצמי (והפוטנציאל הטמון באדם) כאשר המטפל הקליני לא אמור להוות דמות סמכותית או מייעצת אלא כזה שיספק תמיכה,חום ,אמפתיה, ביטויי הערכה חיובית וקבלה לא מותנית. לדעתם, דרך חוויה זו ימצא המטופל את הגרעין המהותי האמיתי שלו, את העצמי ששואף להתפתח, לאהוב וליצור. המטרה בטיפול היא לגלות את העצמי הזה ו "לשחררו" כך שהמטופל יוכל להיות "הוא" באופן אותנטי ולא כזה המושפע מגורמים חיצוניים חברתיים, משפחתיים ואחרים.