טיפול רגשי: מצבי משבר וטראומה

מהם המצבים העלולים לגרום למשבר?
אובדן אדם קרוב, תאונה, לידה, שינוי מקום מגורים, פיטורין, גירושין, או פרידה מחלה גופנית, פרישה לגמלאות ועוד.
הטיפול רגשי (טיפול פסיכולוגי , פסיכותרפיה) שאני מציעה במצבי משבר נועד:
- לעזור לאדם להחזיר את האיזון הרגשי ו "הסדר" לחייו
- מתן תמיכה נפשית, חיזוק ועדוד של המטופל, הכלת הרגשות המציפים, הפחתת החרדה
- יצירת סדרי עדיפויות בפתרון הבעיות, הרחבת דרכי ההתמודדות, עידוד התנהגויות מסתגלות
- עזרה בגיוס מערכות תמיכה סביבן
- יצירת תקווה ואפשרות למציאת משמעות מחודשת
תגובות אופייניות למשבר הינן: הצפה רגשית, דכאון, חרדה, פחד, כעס, בלבול, אובדן יכולת שיפוט, ניתוק רגשי ועוד.
פירוט הנושאים:
מצבי המשבר הינם מצבים של ערעור שיווי המשקל הפסיכולוגי, בהם יכולות ההתמודדות מוצפות על ידי גירוי חזק מהן.
משבר מתפתח לא רק בגלל הארוע הקשה אלא בגלל המשמעות האישית שאנחנו נותנים לו והוא יכול להמשך בין מספר שבועות לחודשים. למשל: לאדם מסויים פיטורין מביאים לתחושה של "סוף העולם" בעוד אחד אחר יכול לתת לזה משמעות אחרת משום שלמעשה רצה בהם. או גירושין: התגובה לגירושין תלויה בשאלה האם האדם רצה אותם או אף יזם אותם או שלחלוטין לה היה מוכן אליהם ולא רצה בהם.
הרבה פעמים מצבי משבר מתאפיינים בתחושות של חוסר שליטה פנימית וחיצונית ועוצמתם תלויה גם במשאבים האישיים והחברתיים של מי שחווה אותם. למשל: אדם שיש לו מערכות תמיכה רחבות עשוי להתמודד טוב יותר עם משבר למול מי שאין לו. אדם שמאמין ביכולותיו לצאת מקשיים עשוי להתמודד טוב יותר ממי שהוא פסימי באישיותו ואינו מאמין בכוחותיו. מאפיין נוסף זו התחושה שמנגנוני ההתמודדות רגילים שלנו אינם מסוגלים לעמוד מול המצב המשברי.הטיפול הרגשי עוזר לחזק את הכוחות האישיים של האדם שעובר משבר כך שיוכל להתמודד איתו טוב יותר או גם להאיר לו אפשרויות התמודדות שלא פנה אליהן.
לעיתים משבר הוא נקודת מפנה בחיים ולכן גם הזדמנות לצמיחה.
כשמדובר על גירושין, מדובר על החלטה אשר מערערת את כל המערכת המשפחתית לזמן רב. מער לענייני הטכניים מדובר על שאלות: איך להתגרש "נכון" או איך להתגרש "בשלום", איך לבשר לילדים, כיצד להתמודד עם הילדים ותגובותיהם ועוד. מצב זה הוא מצב משברי אשר יכול להמשך תקופה ובעזרת טיפול פסיכולוגי ניתן לעבור אותו ביתר קלות ובפחות "נזקים" רגשיים.
כשמדובר על התמודדות עם מוות של אדם קרוב, עולות כל השאלות כיצד להתמודד עם האבל, עם החלל שנוצר, עם הפרידה, עם החייים לצד המוות אבל עדיין "בתוך" החיים ועוד. גם כאן טיפול פסיכולוגי מתאים יכול לעזור לעבור תקופה זו באופן קל יותר ובקבלת תמיכה נפשית מתאימה.
מהי טראומה ?
טראומה היא תגובה נפשית קשה לרוב בעקבות ארוע אשר מאיים על תחושת השלמות הפיזית והנפשית של האדם. אלו יכולים להיות ארועים כמו: אלימות פיזית , תקיפה מינית , מצב מלחמה מתמשך , תאונה מסכנת חיים , מעורבות בפיגועי טרור , מחלה קשה, ועוד. טראומה מלווה בתחושה של חוסר אונים וחווה של קושי רב להגיב אליה. האדם יכול להיות עד לארוע כזה או שיחווה אותו ישירות. לעיתים קרובות היא מלווה בהרגשה של בדידות קשה "לבד מול הארוע" . טראומה מייצרת כעין "צלקת" בנפש ובכך שונה מכל מצב נפשי אחר. למול משבר, שעשוי להיות זמני, הטראומה אינה חולפת אך ניתן ללמוד לחיות איתה בשלום יחסי דרך קבלת עזרה נפשית ועבודה טיפולית.
לא כל טראומה מייצרת פוסט טראומה. לפוסט טראומה (הנקראת הפרעת דחק פוסט טראומתית- ptsd ) יש מאפיינים משלה
כגון: מחשבות המכונות: :"חודרניות" כלומר חזרות ונשנות על הארוע, חלומות וסיוטים, המנעויות שונות מריחות, מצבים, מקומות, המזכירים את הטראומה, תחושות של ניתוק המכונה גם: דיסוציאציה, מצוקה פסיכולוגית קשה סביב "טריגרים" שונים המזכירים את הארוע, שינויים שונים במצב הרוח, לעיתים התנהגויות של הרס עצמי, קשיי ריכוז, רגזנות, ועוד. קשה מאד לחיות עם פוסט טראומה משום שהיא מייצרת לאורך זמן מצוקה רגשית גדולה מאד. טיפול פסיכולוגי מתאים יכול לעזור להתמודד איתה ולאורך זמן להפחית משמעותית מהמצוקה.