קבוצת תמיכה לאלמנים ואלמנות בחיפה – דף מידע למתעניין
חדש! ב 2023 תפתח קבוצת תמיכה נוספת – לאלמנים ואלמנות בחיפה – דף מידע למתעניין
המידע נכתב על ידי ליאת ברעוז וענת שוורץ מנחות קבוצות תמיכה לאלמנות ואלמנים באיזור חיפה והקריות.
* הטקסט מתייחס לשני המינים.
- רקע ראשוני –
אדם שחווה אובדן בן או בת זוג, עובר תהליך של התמודדות שמשכו משתנה מאדם לאדם. לעיתים קיים מעגל תומך של משפחה וחברים, אולם בסוף היום, עולה גם הצורך לקבלת טיפול מקצועי המאפשר לעכל את האובדן ולמצוא דרכים להתחיל לחיות יחד עם האובדן.
אחת הדרכים האפקטיביות לכך היא קבוצת תמיכה מקצועית לאלמנים ואלמנות. בהמשך דף זה, תוכלו לקרוא מידע על קבוצת התמיכה, האם המסגרת מתאימה לך ? מה היתרונות של קבוצת תמיכה ומה הערך המוסף של קבוצת תמיכה עבורך באופן אישי.
- האם קבוצת תמיכה לאלמנים ואלמנות מתאימה לכל אדם ?
קבוצת התמיכה מיועדת לכל מי שהתאלמן או התאלמנה, איבד ארוס / ה או חבר / ה לחיים בכל גיל שהוא ובכל פרק זמן בחיים. הן לאלמנים ואלמנות שהאובדן עבורם טרי (טרי זה עניין של השקפה) וכן למי שחוו אובדן לפני מספר שנים וזקוקים לתמיכה ולאוזן קשבת מקצועית.
קבוצת התמיכה מתאימה לאדם שאיבד את בן / בת הזוג באופן פתאומי ולמי שאיבד בעקבות מחלה ארוכה ומעדיף לעבד את האובדן בטיפול קבוצתי על פני טיפול אישי.
בשל מורכבות הנושא והצורך לתת ביטוי לכל אחד מהמשתתפים, קבוצת התמיכה מתקיימת במתכונת אינטימית של עד 10 משתתפים.
- מהי מטרותיה של קבוצת תמיכה לאלמנות ואלמנים ?
הקבוצה עוברת תהליך שמשלב בין המשותף והאישי אצל כל משתתף.
המטרות העיקריות בהם מתמקדים המפגשים הן :
• התמקדות בתהליכי עיבוד אבל של אובדן אדם יקר
• הסתגלות למציאות השונה ללא הנפטר
• מציאת איזון ומשמעות לחיים בטווח הקרוב והרחוק.
הערה: חברי הקבוצה והמנחות מחויבים לסודיות מלאה בקשר לכל הנאמר בה.
- מהם תכני המפגשים ? מה יתרונות קבוצת תמיכה וכיצד עוזרים חברי הקבוצה זה לזו ?
המפגשים מתנהלים במתכונת של שיחה פתוחה הנערכת בהנחיה. במהלך המפגשים מעבדים המשתתפים את מגוון הרגשות העולים בעקבות האובדן, בהם הלם, עצב, כעס, אשמה, דכאון, בלבול וחוסר אונים.
א. האפשרות לחלוק רגשות אלו עם אנשים החווים את אותן תחושות בדיוק יוצרת תחושה של הקלה, רווחה והתמודדות טובה יותר עם הכאב. אין חובה לשתף בכל מפגש. ניתן גם רק להקשיב או לדבר- כשמתאים. גם הקשבה בלבד לחברי הקבוצה יוצרת תחושה של הזדהות והבנה. חברי הקבוצה מתארים רגעים קטנים שבהם נפגשים חברי הקבוצה עם האובדן באופן יום יומי : חפצים של האהוב / ה בבית, מזכרות שונות ממנו /ה. בנוסף המשתפים משתפים בדרכי ההתמודדות שלהם עם בדידות בערבים, אירועים שנחגגים עכשיו לבד וכן בחירות חדשות.
ב. הפנמת הסטטוס החדש
במקביל לדיבור על האובדן עובדת הקבוצה על הפנמת הסטטוס החדש כיחיד / ה ועל התמודדויות יומיומיות עם סטטוס זה : בעבודה, למול הילדים, למול בני המשפחה המצומצמת והמורחבת ולמול חברים. חברי הקבוצה מייעצים זה לזה, נותנים אחד לשני נקודות מבט שונות ומאירים זה בזו חלקים בעצמם שאולי לא ראו עד כה. חוויה זו יוצרת הרגשה של התמודדות שהיא ביחד למול הבדידות שבאלמנות.
ג. מציאת משמעות חדשה לחיים
בשלבים מתקדמים יותר של התהליך הקבוצתי עוסקים החברים במציאת משמעות חדשה לחיים. חזרה לעיסוקים ותחביבים שנזנחו, פיתוח תחביבים והנאות חדשות, פיתוח מעגלים חברתיים חדשים, התייעצויות ושאלות הנוגעות למציאת זוגיות חדשה.
ד. שיפור הדימוי העצמי של אלמן / אלמנה
התאלמנות הינה חוויה הפוגעת לעיתים קרובות בדימוי העצמי ויוצרת משבר זהות. השאלה "מי אני בעולם" ללא בן הזוג היא שאלה שמלווה חברים רבים בקבוצה. בסיומו של התהליך שעוברת הקבוצה, המטרה היא לדעת את התשובה לכך ולאפשר להתחיל חיים שונים- אך עדיין מספקים.
חברי הקבוצה עוזרים זה לזה גם ע"י מתן פידבקים חיוביים, עידוד ותמיכה ברגעים קשים של בדידות ובכלל.
- מהו תפקיד המנחות בקבוצת תמיכה לאלמנים ולאלמנות ?
תפקיד ההנחיה המקצועית בקבוצה זו הינה ליצור אווירה תומכת ומכבדת אשר בה ניתן לדבר בפתיחות וכן ללוות את הקבוצה בתהליך ההתאבלות תוך כדי קידום המשתתפים לאורך התהליך.
המנחות מרכזות את הנאמר, משקפות את הנרטיבים הדומים שבין המשתתפים וכן נותנות מקום לשונה ולחוויה האינדיבידואלית של כל משתתף למול האבל הפרטי שלו.
כמו כן, המנחות מביאות את נקודת מבטן היא ואת התובנות שברשותן שנרכשו מתוך נסיונן ועבודתן עם אנשים שחוו שכול בכלל ועם קבוצות תמיכה לאלמנים ואלמנות בפרט.
חשוב לציין שישנן קבוצות תמיכה לאמנים ואלמנות ברחבי הארץ. הנחיית קבוצות אלו מחייבת ידע מקצועי וניסיון. לפני הרשמתכם וודאו כי המנחה הינו איש מקצוע המוסמך לכך.
- קבוצת תמיכה לאלמנים ואלמנות בחיפה – מידע למצטרפים חדשים
מספר מפגשי הקבוצה-
קבוצת התמיכה נפגשת אחת לשבוע במשך 12 פגישות, אורכו של כל מפגש שעה וחצי.
נדרשת התחיבות לקבוצה ונוכחות במפגשים. המחויבות לקבוצה וההתמדה בהגעה חשובים להצלחת התהליך משום שהמשתתפים הם אשר יוצרים את תחושת ההכרות והלכידות.
היכן מתקיימים מפגשי קבוצת התמיכה ?
המפגשים מתקיימים בקליניקה נעימה ונגישה בחיפה.
מתי מתקיימים המפגשים?
המפגשים יתקיימו בימי ראשון בין 20:00-21:30 החל מיום ראשון ה 23.10.22
עלות מפגש שבועי – 170 ש"ח (המחיר כבר כולל בתוכו מע"מ)
התאמה לקבוצת התמיכה לאלמנים ואלמנות-
כדי לדעת אם אתם מתאימים לקבוצה והאם הקבוצה מתאימה לך, מתקיימת פגישת היכרות ראשונית אישית עימנו ובה ניתן לשאול כל שאלה שנותרה פתוחה בנוגע לקבוצה ולחברי הקבוצה.
לקבלת מידע נוסף והרשמה ניתן לפנות אל המנחות:
ליאת: 054-4584334 או במייל האישי: liat@liatbaroz.co.il
ענת: 054-8026349 או במייל האישי: anatshw75@gmail.com
על מנחiת הקבוצה :
ליאת ברעוז – פסיכותרפיסטית מוסמכת ועובדת סוציאלית קלינית (M.Aׁׂׂׂ) בעלת ניסיון רב בטיפול פסיכולוגי פרטני למבוגרים והנחיית קבוצות תמיכה לאלמנים ואלמנות. הנחתה קבוצות תמיכה לאלמנים ואלמנות במשך 4 שנים במרכז הקליני הבינתחומי באוניברסיטת חיפה. מתמחה בטיפול בקשיים במערכות בינאישיות (עבודה זוגיות, הורות), מצבי משבר, התמודדות עם שכול ואובדן, תהליכי גירושין,התמודות עם טראומה, מצבי בדידות חרדה ודכאון
ענת שוורץ– עובדת סוציאלית וגרונטולוגית ׁׁׁׁׁׁׁמוסמכת. (M.Aׂׂ). מנחת קבוצות, בעלת נסיון רב בהנחיית אוכלוסיות מגוונות ( מתנדבים, ניצולי שואה, בני נוער, ועוד) מנחת סדנאות וקבוצות של צוותים מקצועיים מעולם הרווחה והחינוך. בעלת נסיון רב בעבודה קבוצתית בתחום החוסן , התמודדות עם אובדנים, הודעת בשורה מרה ,מצבי לחץ ומשברי חיים.